Werkvormen

Thema’s waarmee je terecht kunt bij Praktijk Helend Hart

Ouder-kind relaties, partnerrelatie, relatie met jezelf, terugkerende problemen op het werk, problemen in je sociale omgeving, terugkerende of hardnekkige issues met (huis)dieren, levensvragen en zingevingsvragen.

Maar ook voor langdurige fysieke of emotionele en mentale vermoeidheid, hooggevoeligheid, depressieve gevoelens, (sociale) angsten, en fysieke klachten als gevolg van spanningen en langdurige stress.

De vijf natuurgerichte principes

De natuurgeneeskundige consulten bij Praktijk Helend Hart bestaan uit een combinatie van verschillende werkvormen gekoppeld aan de vijf natuurgerichte principes. De verschillende werkvormen zijn een hulpmiddel om je lichamelijk, emotioneel, mentaal en op zielsniveau te ontwikkelen. De 5 natuurgerichte principes zijn de leidraad tijdens een consult. Het zijn energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche. De volgorde is belangrijk, want een principe functioneert alleen goed als het vorige dat ook doet. Hiermee zorg ik dat ik op een holistische manier werk, en dat we de oorzaak van de ziekte of het ongemak aangaan. Jij als persoon staat centraal. We stellen samen een passend werkplan op.

  • Energie

Alles bestaat uit energie, van de kleinste steen tot aan het hele universum en daaraan voorbij. Zonder energie kan niets bestaan. Ook ons menselijke systeem bestaat uit een fysiek lichaam met daarom heen een heel systeem aan energetische velden en verbindingen. Bijvoorbeeld je meridianen, aura en chakra’s. Stroomt de energie vrij door je hele systeem, dan voel je je fit, gezond, en heb je voldoende energie om goed te functioneren. Is de energie ergens geblokkeerd, dan kan daar en op andere plaatsen in je systeem disbalans ontstaan. Dit uit zich mogelijk ook in fysieke ziekte of ongemak. Daarom is het belangrijk om blokkades in het energiesysteem op te sporen en te verhelpen. De werkvormen die hierbij worden gebruikt zijn massage, ademtechnieken om energieblokkades te helpen oplossen, heling, energiewerk (oefeningen), voedings- en bewegingsadvies. Ook worden bloesemremedies ingezet om balansen te herstellen waardoor de energiehuishouding verbetert.

  • Prikkeloverdracht

Voor een gezonde balans is het belangrijk dat het zenuwstelsel alle nodige informatie op het juiste moment op de juiste plek krijgt. Het wordt ook wel het communicatienetwerk van ons lichaam genoemd. Zenuwbanen brengen de impulsen (prikkels) van je hersenen naar de plaats waar ze nodig zijn en andersom. Is de prikkeloverdracht ergens verstoord, dan functioneren delen van ons lichaam minder goed. Een goede geleiding van prikkels is nodig voor een gezond functioneren van het menselijk lichaam. In de behandelingen verbeter ik de prikkeloverdracht door heling, massage, voice dialogue en affirmaties.

  • Drainage

In onze maatschappij worden ons lichaam en geest voortdurend belast met geestelijke of stoffelijke gifstoffen. Ons lichaam verbruikt dagelijks veel energie om deze gifstoffen af te voeren. Als dit niet lukt, beïnvloedt dit mogelijk het communicatienetwerk van het lichaam. Dit maakt het genezingsproces moeilijker. Daarom is het belangrijk om onszelf regelmatig te reinigen van geestelijke en stoffelijke ballast. Manieren om drainage te bevorderen zijn koffie verminderen, kruidenthee drinken, hoog energiewater drinken, een specifiek detoxificatieprogramma volgen, voeding- en bewegingsadviezen. Ook gebruik ik bindweefselmassage om een effectieve drainage te bewerkstelligen en ademtechnieken om spanningen en stress af te voeren.

  • Voeding

Een gezonde voeding is noodzakelijk voor het goed functioneren van een mens. Dat speelt zich op verschillende niveaus af. Fysiek heeft het lichaam de juiste en afwisselende voedingsstoffen nodig. Emotioneel en mentaal voedt een mens zich met prettige en respectvolle contacten, het kunnen uiten van emoties, positieve en liefdevolle gedachten en een gezonde balans tussen inspanning, uitdaging en ontspanning. Spiritueel wordt een mens gevoed door inspiratie, zingeving aan het leven en zich voldoende bezighouden met wat hij het liefste doet. In de praktijk ga ik in op gezonde voeding en ga ik met client na wat nodig is om een gezonde balans te herstellen. Waar nodig verwijs ik door naar een hier in gespecialiseerde natuurgeneeskundige.

  • Psyche

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten beïnvloeden elkaar en vormen samen een levend evenwicht. Is er een van deze aspecten uit balans, dan heeft dat invloed op de rest. Daarom is het belangrijk om ook aandacht te geven aan je emotionele, mentale en spirituele staat en ongezonde patronen hierin te doorbreken. Het blijvend helen van levensthema’s, herinneringen aan schokkende gebeurtenissen uit het verleden en (ongezonde) patronen in huidige relaties komen hierbij aan de orde.  Werkvormen die ik in de consulten hiervoor gebruik zijn: voice dialoge, ademtechnieken, (emotioneel) lichaamsgericht werk, heling, affirmaties, Bach remedies.